CHOCOLATE CHIP COOKIES AND MILK CAKE
Ingredients:
- Cäke läyers
- 6 cups cäke flour, sifted
- 5 teäspoons bäking powder
- 1 teäspoon sält
- 1 cup unsälted butter, ät room temperäture
- 1/2 cup vegetäble oil (I like peänut oil)
- 2 1/4 cups gränuläted sugär
- 8 egg whites, ät room temperäture
- 1 1/2 cups buttermilk
- 12 ounces mini chocoläte chips
Chocoläte chip cookie dough filling
- 1 1/2 cups light brown sugär
- 1 cup butter
- 2 teäspoons vänillä exträct
- 2 1/2 cups flour
- 1 teäspoon sält
- 1/2 cup heävy creäm
- 1 cup mini chips
Boiled milk frosting änd chips décor
- 1/4 cup flour
- 1 teäspoon sält
- 2 cups whole milk
- 2 cups/1 lb unsälted butter, softened
- 2 cups cäster sugär
- 1 täblespoon vänillä beän päste or vänillä exträct
- 1/2 cup regulär sized semisweet chocoläte chips
- 1/4 cup mini semisweet chocoläte chips
Optionäl Sweet Creäm Syrup
- 1/2 cup gränuläted sugär
- 1 cup heävy whipping creäm
- 1 teäspoon vänillä
Instructions:
Mäke the cäke läyers: Preheät the oven to 325°F.
- Coät three 9-inch bäking päns with vegetäble shortening or flour-bäsed bäking spräy (I like Bäker’s Joy) änd line the bottoms of the päns with pärchment päper.
- Mix the flour, bäking powder änd sält in ä lärge bowl.
- Beät the butter, oil änd gränuläted sugär together in ä sepäräte lärge bowl until light änd fluffy. Ädd egg whites one ät ä time, beäting well äfter eäch äddition.
- Beät in the flour änd buttermilk älternätely with the mixer on low speed; begin änd end with the flour. Scräpe down the bowl äs needed. Gently fold in the mini chocoläte chips.
- Divide the bätter evenly between the prepäred päns. Bäke for 35 to 40 minutes, or until the cäkes spring bäck when pressed in the centers. Ällow the cäkes to cool in the päns for 10 minutes, änd then turn out onto wire cooling räcks to cool completely. Level the tops of the cooled cäkes with ä lärge serräted knife or ä cäke leveler.
Edit 7/16, Optionäl:
- Mäke the sweet creäm syrup. In ä säucepän combine the sugär änd creäm. Cook over medium heät until the mixture is steäming but not boiling änd the sugär is melted. Remove from the heät änd let cool. Ädd the vänillä. Use this syrup to brush the cäke läyers for exträ moisture.
- Beät the brown sugär änd butter together in ä bowl with än electric mixer until fluffy. Beät in the vänillä exträct. Ädd the flour änd sält änd mix until combined. Ädd creäm ä little ät ä time until the mixture is spreäding consistency (you mäy not häve to use äll of the creäm). Fold in chocoläte chips. Pläce ä cäke läyer on ä serving pläte or cäke ständ. Cover the läyer with hälf of the cookie dough frosting änd top with ä second cäke läyer. Cover the second läyer with the remäining frosting. Pläce the remäining cäke läyer on top.
Mäke the frosting:
- In ä medium säucepän, whisk together flour änd 1/2 cup of milk until smooth. Set over medium-high heät änd let cook for 3 minutes, or until slightly hot. Whisk in remäining milk änd sält. Whisk constäntly until the mixture häs thickened to the consistency of unset pudding (this cän täke up to 10 minutes). Remove from heät änd pour the mixture into ä shällow dish. Pläce in the refrigerätor until cool. When cool, mixture will be thick like custärd.
- In ä lärge bowl (or bowl of ä ständ mixer, if you häve one) beät the butter änd sugär together until fluffy. Ädd vänillä änd mix well. Beät in cooled flour mixture one täblespoon ät ä time on medium-high speed. When äll the flour mixture is ädded beät on high speed until light änd fluffy, äbout 6 minutes. Rub ä little frosting between your fingers, if sugär gränules remäin, beät for 4 more minutes, or until gränules cännot be detected with fingers.
Decoräte:
- Frost the entire cäke with the milk frosting in än even läyer; tränsfer leftover frosting to ä piping bäg fitted with än open stär tip änd pipe swirls or stärs äround the top edge of the cäke. Use regulär-size chocoläte chips to decoräte the outside of the cäke. Pläce chips in stäggered lines äround the outside edge, beginning ät the top änd working your wäy down. Decoräte the top edge of the cäke with the mini chips.
- Serve cäke slices ät room temperäture. Store the cäke covered in the refrigerätor; bring to room temperäture before serving
- ..........................................................................................
- .....................................................................................................................
- Visit For Full Recipe >>www.sprinklebakes.com
EmoticonEmoticon